Natuurbegraafplaats te Geestmerloo

by Corina Uitvaartzorg

Op 18 september 2022 was ik te gast op de open dag bij

“De Natuurbegraafplaats Geestmerloo” te Koedijk, bij Heerhugowaard in de buurt.

Op deze plaats geven ze de overledene terug aan de natuur, letterlijk een plekje voor altijd. Na hier begraven te zijn, neemt de natuur het graf over. Dit gebeurt al heel snel, en is er niets meer van het graf zichtbaar. Wel wordt er een boomschijf met uw naam erop gegraveerd neergelegd.  Daarna is alleen met GPS  het door u uitgekozen plaatsje terug te vinden, en weten ze op de begraafplaats waar, wie ligt begraven.  Het plaatsje mag u zelf uitkiezen en wordt ruim ingemeten. Dit is mogelijk onder een boom, langs het water, of op het eiland. Reserveren van een plaats is mogelijk, en wordt wel geadviseerd. Vol is vol.

De gehele begraafplaats is voorzien van goed begaanbare paden, maar  je wandelt eigenlijk door de natuur. In alle jaargetijden is het een andere beleving, afhankelijk van welke bloemen of grassen er bloeien. Nabestaanden mogen rustig wandelen door de natuur, en u “bezoeken”, zonder zich zorgen te hoeven maken over kosten of ruiming van het graf.

Tijdens de open dag hebben enkele uitvaartverzorgenden een ceremoniedienst gemaakt en deze gepresenteerd. Ik heb de bijzondere uitvaart van Charon mogen bijwonen. Charon ging voor in haar eigen uitvaart. Ze wil begraven worden in de door hoor zelf gemaakte boot. Natuurlijk is deze gemaakt van allemaal verteerbare en natuurlijke materialen, evenals haar kleding. Zo komt alles weer ten goede aan de natuur.

De dragers die haar naar het graf begeleiden zijn de dragers van “WI KAN DOE” Dit is een Surinaamse dragers groep die personen begeleiden naar het graf, al zingend en dansend, om zo kwade geesten te verdrijven.

Zo namen wij afscheid van Charon en zij van ons, om eeuwig te mogen rusten in de natuur op “Geestmerloo” te Koedijk.

Gegevens: Natuurbegraafplaats Geestmerloo. www.geestmerloo.nl Tel: 072-3030220

You may also like